Thursday, November 16, 2006

From Bangi with love

Salam,

Last night, my wife and i had our dinner at the D'Limau Nipis Cafe in front of the PKNS Complex, Bangi. The headlines in Buletin Perdana was of course the Abdul Razak Baginda's case and the 57th UMNO General Assembly. While enjoying my 'Limau Nipis Special', (you all should try this beverage. The taste....ahhhh....) i tried to revive all my memories of this 'little old' town....

I registered at UKM on May 1998 as a 1st year student at KAMSIS Ibu Zain - now they call it KOLEJ....dengan scooter 125 (sold it), during that time we can ride around the campus without wearing helmet...berlagak la...dengan spec hitam...berangin bai...RAMP-IT....unlike now...kena pakai helmet

Having to accept the fact that this will be the place i gonna have to study for the next 3 years instead of Melbourne, Sydney or Adelaide (yela JPA taknak hantar dia suruhnye kita study local-bagus jugak, kalau tidak sape nak bayar hutang beratus ribu?) i determined to make the best out of it....

Masa 98-99, Bangi ni takde ape...WARTA baru bukak, itupun tenants dia banyak fast food outlet...sekarang hebat. Kompleks PKNS pun takde lagi bersama-sama Tasik Cempaka...Nak makan mamak? satu jela gerai mamak, maple tempat kami student UKM melepak kat Shell Fasa 1 tu. Then baru ada razak capati on d way ke Kajang...kena lalu area kubur...takut...
Nak dating? kena pegi MINES or KL la....Alamanda? Sorry, hutan lagi....
Fasa 4 Tambahan, shoplots depan PKNS ni, Taman IKS, Projet, Seksyen 15, Fasa 3 baru, kompleks sukan Bangi SEMUA HUTAN lagi masa tu.....

But that's the wonder of development....PUTRAJAYA. Our administrative capital. The growth of the surrounding towns - Serdang, Kajang, Bangi, Puchong, Nilai....should be attributed to Putrajaya. Sekarang tengok la Bangi camne....nak cari tanah lapang pun dah susah..semua dah kena tolak jadi housing area atau shoplots...betul2 berubah...manusia pun dah ramai....it's unbelievable that all these emerge in a span of 6 - 7 years.

Bila tengok roundabout kat Bangi ni seriau jugak aku...Ingat lagi masa 2nd year...accident scooter aku tayar pecah...bergesel kat jalan...nasib baik tak kena lenyek bas kilang...kalau tidak tak tau la....nasib baik Bangi ni bandar kecik..orang kenal...adala kawan-kawan yang membantu 'MAT REMPIT' yang malang ini....

Kat Bangi nila aku belajar bercinta....(alamak jiwang la pulak)...berapa kali? RAHSIA YOU...tapi takdela sampai masuk secluded places, semak ke..isyyy...Just boleh kata, kebanyakan tempat-tempat makan kat Bangi ni ada ceritanya sendiri...DAHLA lebih-lebihlak jiwang. Nevermind ...me and SYA (my wife), our love blossomed here in Bangi and.......keluarla ADRIANA SOFEA...(pendeknya cerita)

Kat Bangi ni la i revived my football career. Masa di PPP/ITM dulu tak dapat chance nak join ITM football team pun..yela diaorang semua star..lagipun budak PPP ni dia tak pandang....korang nak tahu tak...the reason why i pick UKM at the first place was because i know that team bola dia tak berapa kuat....kalau time tu uni yang kuat biasala ITM, UPM, USM..kalau masuk situ takde chance la aku nak represent uni aku....tapi Allah maha kuasa....my batch kat UKM was the best football team ever produced by UKM...Malaysian University Champion...respect to you guys UKM footballers class of 2000....

Masa bujang and baru kahwin pun still taknak keluar dari bandar ni...sampai la Dec 05...we decided nak stay kat Nilai..rumah sendiri...tapi still tak dapat lari dari Bangi...pergi keje...balik keje...mesti singgah...makan ke...pasar malam Bangi...kelas...PARAM pun sama, most of you will agree i think...

Pasal harga property...5 - 6 tahun lepas you can buy a 2 storey terrace house for 140k to 160k tapi sekarang sorryla. Paling murah pun 200k. Semi D and bungalow pun banyak yang dah dibina...

My last words for Bangi....hope you will not drown in the middle of development....hope you are still the old town that we used to live in...terutama bagi orang-orang lama di sini...tapi betul la...this town is a terrific place to live in....believe me...

2 comments:

{ a i z a c a n t e k } said...

awwwwwwwwwwww...

aku dah agak dah abg melomas ni romeo..

iDa said...

hi payjal...orang nilai gak eh...? hehehehe...

anyway, ida nak link payjal kat blog ida, leh tak..? :>