Wednesday, April 04, 2007

PTD vs Pegawai Perkhidmatan Pendidikan

This week has been a very hot and wet week ( for the PTD perhaps?) Hot because of the objection by teachers' unions, associations and even the x teachers on the proposal to include PTD in the state education department set-up. Wet because minggu ni petang je mesti hujan lebat...tak dapat nak main bola.


Awal minggu ni golongan guru membangkang kemasukan PTD ke dalam struktur JPN dengan alasan menyekat kenaikan pangkat para guru. Menyekat kenaikan pangkat? Pangkat alasannya rupanya, aku ingat alasannya lebih profesional sikitla macam guru lebih berpengetahuan dalam hal-hal pentadbiran, sumber manusia, kewangan, pembangunan yang semuanya ni merupakan core business PTD di ministries/agencies. I'm sure most of us ramai sedara, sahabat baik, rakan taulan and even spouses yang bertugas sebagai guru. And i'm sure banyak cerita jugak pasal pentadbiran JPN yang kita dah dengar sejak azali. Lambat dapat gaji (bagi guru lantikan baru), prosidur tuntutan perjalanan yang lambat, isu pertukaran/penempatan guru, pentadbiran sekolah, sistem rekod dan fail yang berterabur etc. Banyak dah isu dan masalah di JPN dan PPD yang diketahui umum, in fact MOE dah cuba sejak 90's lagi nak masukkan PTD ke JPN. Only now baru dapat masuk......

Niat dan hasrat Kerajaan masukkan PTD dalam JPN adalah semata-mata nak menambahbaik sistem pengurusan JPN itu je. Lagipun PTD akan jalankan core business PTD yang ada di JPN tu - Admin, HR, Pembangunan, Kewangan etc. 107 post out 518 post, 1/5 lebih kurang. Please la para cikgu, for the sake of the nation especially our children/student and towards better delivery system cubala faham niat Kerajaan....for those PTD who will be posted to JPN/PPD, all the best and good luck. Apa yang penting kita menjalin hubungan baik dengan para guru di JPN tu. Diplomacy is the best policy. Accept it as a challenge to show those DGs what we are capable of......Ciao!!!

3 comments:

matram said...

Kerap ke pyramid ?

payjal said...

aku macam pernah dengar ungkapan ni...hehehe. Dua orang ke kat dunia ni yang tahu benda ni. Azhar Hussin dan Khairul Shafnee Abdul Hamid.Sape kau????Tapi pyramid lama tak pergi...main kat alamanda je sekarang.

Anonymous said...

Kat alamanda byk awek pakai tudung bunga bunga ker ? haha